Tmavá lepkavá rýže s tarem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 250 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tmavá lepkavá rýže s tarem
Celkový čas: | 250 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 200 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17771 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
150 g | Cukr palmový |
175 g | Lepkavá rýže - černá |
185 ml | Mléko kokosové |
1 kávová lžička | Sůl |
280 g | Taro |
625 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 67,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr palmový, Lepkavá rýže - černá, Mléko kokosové, Taro mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tmavá lepkavá rýže s tarem postup přípravy receptu:
1 | Do misky vložíme rýži, zalijeme ji studenou vodou. Voda by měla sahat asi 5 cm nad okraj rýže. Tu necháme namočenou cca 3 hodiny, nebo přes noc. |
2 | Slijeme vodu a proplachujeme jí čistou vodou, abychom rýži zbavili škrobu. Z tmavé rýže nebude nikdy vytékat úplně čistá voda. Takovouto rýži nasypeme do hlubší pánve nebo hrnce a zalijeme 625 ml studené vody. |
3 | Přivedeme ji k varu a jakmile ho dosáhneme, budeme rýži často míchat. Zmírníme oheň na minimum, zamícháme a vaříme ještě asi 35 minut, dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Rýže by měla být vlhká. |
4 | Během doby, kdy se vaří rýže, slijeme vodu z misky s na kostičky nakrájeným tarem, položíme dužinu na talíř a přendáme ji na pařák (ten je umístěný v nádobě s vařící vodou). Přikopíme a dusíme v páře 8-10 minut, dokud taro nezměkne a nezkřehne. |
5 | Jakmile se rýže dovaří, přidáme do ní cukr a opatrně mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme taro a ještě jednou zamícháme. |
6 | V kokosovém mléce rozpustíme špetku soli. Rozdělíme rýži s tarem do misek a polijeme kokosovým mlékem. Podáváme teplé. |