Maminčin zelný salát s křenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Maminčin zelný salát s křenem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17816 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
250 g | Cibule |
250 g | Cukr krupice |
200 g | Křen |
250 ml | Ocet jablečný |
200 ml | Olej slunečnicový |
28 g | Sůl mořská |
2500 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 248,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,9mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Křen, Ocet jablečný, Olej slunečnicový, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Maminčin zelný salát s křenem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve nakrájíme najemno na nudličky bílé zelí a cibuli na kostičky. V míse vše smícháme a důkladně promačkáváme (namísto šlapání), až zelí pustí šťávu. K tomu přimícháme skleničku strouhaného čerstvého křenu. Necháme odležet asi hodinu v chladu a dochutíme solí, cukrem, pepřem a octem. |
2 | Takto připravený salát je možno sníst hned, anebo jej namačkáme do umytých sklenic a uzavřeme. V lednici vydrží až měsíc. |
Zelí doporučuji promíchat se solí, cukrem, octem a pepřem ihned po nakrouhání, dobře promačkat a nechat v chladu odležet. Místo čerstvého křenu se dá použít nějaký nakládaný ve skleničce, např. Křeník. Použila jsem o trochu méně octa a taky cukru, ale to je o chuti každého. Raději dát všecho o trochu méně a pak postupně dochucovat a přidávat. Olej jsem přidala nakonec a taky trošku méně než uvádí recept. Počet porcí odpovídá uvaděnému množství, salát jsem použila jako přílohu k hlavnímu jídlu. Palec nahoru