Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17836 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule červená |
3 ks | Kapie |
2 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 hrst | Petržel - nať |
250 g | Polenta |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Gorgonzola |
1 l | Voda pitná |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 56,0mg |
Draslík | 264,1mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Polenta, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Kapie, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Instantní polentu nasypeme do vařící osolené vody, ochutíme třeným česnekem a sekanou petrželkou a 3 minuty povaříme. Vymažeme pekáček olivovým olejem a do něj položíme a uhladíme uvařenou polentu a necháme ztuhnout. |
2 | Oloupanou a očištěnou zeleninu (mrkev, kapie, cibule, řapíkatý celer) nakrájíme na kostičky, orestujeme a přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony. Vše zprudka osmažíme. Přilijeme smetanu a přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu nebo nivu. Vše zamícháme a přebytečnou smetanu vylijeme, aby směs byla hustá. |
3 | Polentu před podáváním zahřejeme a servírujeme jí s omáčkou. |