Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17841 |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
300 g | Chřest zelený |
1 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 ks | Fenykl čerstvý |
400 g | Losos obecný |
40 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
150 g | Rýže loupaná |
3 polévková lžíce | Šťáva z růžových grepů |
1 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
350 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 104g |
---|---|
Cholesterol | 131,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,9mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Fenykl čerstvý, Losos obecný, Med včelí, Pomerančová šťáva, Rýže loupaná, Šťáva z růžových grepů, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Olej olivový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve zprudka a krátce opečeme kůží dolů lososa na olivovém oleji, podlijeme šťávou z citrusů, vmícháme med, osolíme šťávu i lososa a šťávu necháme vydusit na sirupovou konzistenci. Během smažení přeléváme lososa šťávou. |
2 | Vedle v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Stále mícháme a doléváme vývar. Jakmile rýže vstřebá dolitý vývar, přilijeme další část vývaru a čekáme, až rýže změkne. Poté jí osolíme, vmícháme máslo a na tenké nudličky nakrájený fenykl. |
3 | Dále si připravíme chřest. Očištěný chřest vložíme do vyšší pánve nebo hrnce s vařící vodou, kterou ochutíme citronovou šťávou a solí a 3-4 minuty povaříme, aby byl měkký, scedíme a na talíři podáváme s kouskem másla. |
4 | Porci lososa podáváme na kopečku fenyklové rýže se šťávou a chřestem politým máslem. |