Játrové kuličky a tymiánovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játrové kuličky a tymiánovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17842 |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
250 g | Houby čerstvé |
500 g | Játra vepřová |
1 špetka | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Majoránka |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
20 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Skořice mletá |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
6 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
250 g | Sýr Ricotta |
2 ks | Tymián čerstvý |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
2 ks | Vejce slepičí |
600 ml | Vývar zeleninový |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 3g |
Vláknina | 31g |
Vitamín A | 58g |
Vitamín B6 | 2,6mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 171,7mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 206,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Játra vepřová, Kmín drcený, Majoránka, Olej slunečnicový, Skořice mletá, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Sýr Ricotta, Tymián čerstvý, Tymián sušený, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Játrové kuličky a tymiánovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve nameleme a smícháme očištěná kuřecí nebo vepřová játra se sýrem, drceným česnekem, mlékem, vejci, měkkým máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí, solí, lžičkou sušeného nebo čerstvého tymiánu a majoránky, strouhankou a pepřem v tužší těsto a necháme ho v chladu ztuhnout. |
2 | Mezitím si připravíme tymiánovou omáčku. Na oleji osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme tymián, citronovou šťávu a odstavíme z ohně. Hned k tomu vmícháme ricottu, zakysanou smetanu a osolíme. |
3 | Z játrového těsta vytvoříme kuličky a osmažíme je na olivovém oleji. Necháme je okapat na papírovém ubrousku. |
Poznámka
Kuličky servírujeme s tymiánovou omáčkou a listovým salátem, nebo s restovanými, či šťouchanými bramborami. Výtečná je i k nim omáčka houbová.