Melounový košík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Melounový košík
Melounový košík
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 17994 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
6 ks | Kaštany vodní |
0,3 hrst | Koriandr čerstvý |
1 ks | Mango |
1 ks | Meloun vodní |
1 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
1 ks | Salát Lollo Biondo |
2 ks | Šalotka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,7mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Citronová šťáva, Koriandr čerstvý, Mango, Meloun vodní, Šalotka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kaštany vodní, Omáčka sojová světlá, Salát Lollo Biondo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Melounový košík postup přípravy receptu:
1 | Kaštany opražíme a nakrájíme na čtvrtky. Šalotku pokrájíme na drobno. Mango omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké dlouhé proužky. Chilli papričku zbavíme semen a drobně rozkrájíme. |
2 | Mango vložíme do misky, přelijeme studenou vodou a necháme několik minut odstát. Mezitím smícháme chilli papričku se šalotkou, citronovou šťávou a sójovou omáčkou. Vodu z manga slijeme, k mangu přidáme vodní kaštany a promícháme. |
3 | Meloun na spodní straně seřízneme tak, aby stál. V polovině melounu zapíchneme nůž a melounem otáčíme poté tak, aby nám vznikla půlící čára. V pravém úhlu k této lince vyznačíme dvě rovnoběžné linky vzdálené od sebe 2,5 cm (vznikne nám tím ucho košíku) přes vrchol melounu až k lince vedené ve středu melounu. |
4 | Poté ostrým nožem uděláme hluboké svislé řezy podle linek vyznačujících ucho košíku. Uděláme rovný nebo zubatý řez podle linky vedené ve středu melounu. Nůž vždy směřuje ke středu melounu a musí být rovnoběžný s pracovní deskou. Jedině tak bude možné vyřezaný kus melounu po setkání řezů bez potíží vytáhnout. |
5 | Z melounu vydlabeme téměř všechnu dužninu. Vnitřek vysteleme salátovými listy a naplníme směsí manga a vodních kaštanů. Pokapeme zálivkou, ozdobíme koriandrem a servírujeme. |
Poznámka
Mango nesmí být příliš zralé. Šalotka je méně ostrá než cibule kuchyňská. Čerstvá vydrží v ledničce zhruba týden.