Polévka z hrášku a brambor - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z hrášku a brambor
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 1800 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Brambory |
0,5 ks | Cibule |
100 g | Hrášek Bonduelle |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 l | Vývar zeleninový |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 11,0mg |
Draslík | 406,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Vývar zeleninový, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hrášek Bonduelle nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z hrášku a brambor postup přípravy receptu:
1 | Oloupané, na malé kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. |
2 | Pokrájenou cibuli si zpěníme na másle, přisypeme mouku a osmahneme na světlou jíšku, kterou po částech zalijeme vývarem a řádně rozmícháme. Necháme provařit 15 min. |
3 | Do vývaru přilijeme rozmixovaný hrášek s bramborami, dle potřeby dosolíme a okořeníme na drobno nasekanou petrželovou natí. |
4 | Žemli si mezitím nakrájíme na tenké plátky a nasucho opražíme. Poté pokapeme trochou másla. |
5 | Polévku podáváme v hlubokých talířích nebo v polévkových miskách. Žemli podáváme zvlášť na talířku, aby se nám v polévce nerozmáčela. |
Poznámka
Hrášek použijeme sterilovaný.