Gratinovaný fenykl - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaný fenykl
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | svisla |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 18146 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
3 ks | Fenykl sladký - hlíza |
30 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Gouda 45% |
4 polévková lžíce | Sýr Lučina - termizovaný |
250 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 28,1mg |
Draslík | 931,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Sůl, Sýr Gouda 45% mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Lučina - termizovaný, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaný fenykl postup přípravy receptu:
1 | Fenykl očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na plátky. |
2 | Vývar necháme vzkypět s mlékem, přidáme připravený fenykl a pod pokličkou vaříme přibližně 10 minut. |
3 | Zapékací mísu vymažeme máslem, vložíme do ní plátky fenyklu a poklademe je česnekem, utřeným se solí. Podle chuti opepříme a povrch potřeme Lučinou rozkvedlanou se smetanou. Nakonec vše posypeme nastrouhaným sýrem. |
4 | Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. |
Poznámka
Servírujeme teplé.