Gratinovaný květák se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaný květák se sýrem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 18220 |
Ingredience
1 ks | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 40% |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 23,4mg |
Draslík | 756,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 120,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Strouhanka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaný květák se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Očištěný a omytý květák rozebereme na růžičky a ve vařící osolené vodě uvaříme doměkka. |
2 | Měkký květák vyjmeme a po okapání urovnáme do zapékací mísy. |
3 | Na části másla osmažíme strouhanku, přidáme zbylé máslo, rozehřejeme a nalijeme na květák. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a gratinujeme pod grilem nebo v silně vyhřáté troubě, až se sýr roztaví. |
Poznámka
Podáváme s různě upravenými bramborami.