Mořský jazyk s čerstvým fenyklem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský jazyk s čerstvým fenyklem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 18254 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 krajíc | Chléb celozrnný pšeničný |
1 ks | Cibule |
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
1 špetka | Kardamom |
600 g | Mořský jazyk |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
0,5 šálek | Tapenáda se zelenými olivami |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 72,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 555,6mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb celozrnný pšeničný, Cibule, Kardamom, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Mořský jazyk, Olej olivový, Pepř černý mletý, Tapenáda se zelenými olivami mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský jazyk s čerstvým fenyklem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím odřízneme z fenyklu stonky a 2 lžíce výhonků s lístky dáme vedle. Fenykl potom svisle rozpůlíme, vyřízneme jádro a zbylý fenykl nakrájíme nadrobno. |
2 | V hrnci svaříme 250 ml vody, vložíme do ní fenykl, nadrobno nakrájenou šalotku, cibuli a 1 špetku mletého kardamomu. Dáme navrch poklici a vaříme zeleninu doměkka asi 15 minut. |
3 | Když se nám vaří zelenina, osušíme rybí filety a potřeme je z obou stran tapenádou. |
4 | Do pekáče nalijeme suché bílé víno (můžeme i vermut), položíme do něj filety a pokapeme je olejem. Na vařiči přivedeme vermut k varu a pekáč hned dáme asi na 15 minut do trouby. |
5 | Uvařenou a scezenou zeleninu rozmixujeme v mixéru na hladké pyré, které dosolíme, dopepříme a vmícháme 1/2 lžíce tymiánu. |
6 | Nasucho opečeme krajíce chleba. |
7 | Jakmile jsou filety hotové, dáme je na talíř a šťávu z pekáče povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. |
8 | Topinky položíme na talíř, potřeme je fenyklovým pyré a navrch dáme rybí filety. Poté ještě filety polijeme uvařenou omáčkou a posypeme tymiánem a výhonky fenyklu. Servírujeme ihned. |