Francouzská tykvová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzská tykvová polévka
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 18256 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 ks | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Sůl |
1 kg | Tykev |
3 ks | Tymián čerstvý |
1 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 9,6mg |
Draslík | 806,3mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Jablka, Muškátový oříšek, Šalvěj čerstvá, Sůl, Tykev, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzská tykvová polévka postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si nakrájíme oloupanou, semeníku a vláken zbavenou tykev na 3 cm kostky. |
2 | V hrnci rozpálíme olej s máslem a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek asi 4 minuty do změknutí. Přidáme asi 1 kávovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, šalvěje a tymiánu a restujeme ještě 1 minutu. Vložíme tykev, nahrubo nakrájenou mrkev, oloupané a nahrubo nakrájené jablko, vše zamícháme a přilijeme kuřecí vývar. Povaříme, přiklopíme pokličkou a cca 20 minut vaříme doměkka. |
3 | Vyjmeme snítky tymiánu a šalvějové listy. |
4 | Uvařenou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li moc hustá, zředíme jí vývarem. Dosolíme, dopepříme a podáváme. |
Poznámka
Sladkost polévky můžeme dosáhnout prudce osmaženými šalvějovými listy na másle - asi 2 minuty.