Švestky se slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestky se slávkami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18577 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
15 dkg | Anglická slanina |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Med včelí |
24 ks | Mušle slávky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Salát ledový |
1 špetka | Sůl |
24 ks | Švestky |
3 polévková lžíce | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 284,3mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 275,6mg |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 81,8mg |
Vitamín E | 5,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Kopr čerstvý, Med včelí, Mušle slávky, Salát ledový, Sůl, Švestky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestky se slávkami postup přípravy receptu:
1 | Portské víno, med a česnek smícháme v hrnku a podle chuti osolíme a opepříme. Touto marinádou přelijeme švestky, které jsme naskládali do misky a necháme přikryté marinovat alespoň 4 hodiny, lépe však přes noc. Opláchnuté a kartáčkem očištěné slávky zbavíme hmatových vousů a ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme pod pokličkou 3-4 minuty, dokud se neotevřou. A ty, které se neotevřou ani po 4 minutách, nepoužíváme. Vyndáme je z hrnce, necháme vychladnout a vyloupeme je. Tekutinu schováme k dalšímu použití. |
2 | Za pomoci nože stáhneme a přepůlíme plátky anglické slaniny. Švestky vyndáme z marinády, a pokud marináda zbude, uschováme ji. Do slaniny balíme švestky, do kterých vždy vložíme slávku a slaninu upevníme párátkem. Pozvolna vaříme tekutinu, která zbyla po uvaření slávek se zbytkem marinády, až do zhoustnutí. Pod rozehřátým grilem opékáme po obou stranách dozlatova (3-4 minuty). Potíráme směsí s marinádou, aby byla slanina křupavoučká. |
3 | Podáváme horké, obložené snítkami kopru a ledovým salátem nebo jinou listovou zeleninou. |
Poznámka
Anglickou slaninu můžeme nahradit parmskou nebo vestfálskou šunkou nebo uzeným bůčkem.