Koláčky plněné slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláčky plněné slávkami
Koláčky plněné slávkami
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18599 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Kari pasta |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Kurkuma |
80 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g | Mušle slávky |
2 kávová lžička | Olej rostlinný |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zázvor celý |
2 polévková lžíce | Zelenina nakládaná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 197,1mg |
Draslík | 331,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 356,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Koriandr čerstvý, Kurkuma, Mušle slávky, Olej rostlinný, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Zázvor celý, Zelenina nakládaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kari pasta, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláčky plněné slávkami postup přípravy receptu:
1 | Prosetou mouku smícháme s kurkumou a solí a pomalu zapracováváme máslo. Až směs připomíná strouhanku, přimícháme vlašské ořechy, vodu, promícháme a dle potřeby přidáme ještě trochu vody. Těsto vyklopíme na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněteme. Pak ho zabalené do potravinářské fólie necháme půl hodiny odpočinout v chladu. |
2 | Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken a jen ty uzavřené vaříme pod pokličkou ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3-4 minuty. Hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu a slávky vyloupeme. |
3 | Rozehřejeme si olej na pánvi a na něm za stálého míchání opečeme česnek a zázvor, po minutě vmícháme kari pastu, odstavíme a do směsi přidáme smetanu ke šlehání. |
4 | Vychladlé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, rozválíme je na tenké placky, kterými vyložíme formy na koláčky o průměru 9 cm. Přikryjeme alobalem a plníme fazolemi nebo jinou zátěží. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C, asi po 10 minutách odstraníme alobal s fazolemi a dalších 5 minut pečeme. Necháme je trochu vychladnout a zmírníme troubu na 180 °C. |
5 | Koláčky poklademe vyloupanými slávkami, přelijeme vychladlou směsí se smetanou, do které vmícháme žloutky, koriandr, pepř a sůl podle chuti a dáme péct ještě asi na 25 minut. |
Poznámka
Hotové koláčky necháme vychladnout a ozdobené kolečky jarní cibulky podáváme s endivií, třešňovými rajčaty a salátovou okurkou.