Nadívané olihně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nadívané olihně
Nadívané olihně
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18629 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bageta |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Hrozinky |
4 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
12 ks | Olihně |
1 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
25 g | Rajčata sušená sterilovaná |
40 g | Rýže Basmati |
1 špetka | Sůl |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 7,0mg |
Draslík | 540,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Česnek, Cibule, Citrony, Hrozinky, Olihně, Oříšky piniové, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nadívané olihně postup přípravy receptu:
1 | Nahrubo nakrájíme chapadla, která jsme oddělili od těl olihní, lžičkou soli potřeme zvenku i zevnitř těla olihní. Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem na mírném ohni za občasného míchání dozlatova (4-5 minut) opékáme česnek a cibuli. Pak přidáme nakrájená chapadla a za stálého míchání ještě 2-3 minuty opékáme. Vmícháme rýži, rozinky, piniové oříšky, petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Nyní pánev odstavíme, necháme mírně vychladnout a touto směsí pak pomocí lžičky plníme asi do tří čtvrtin těla olihní. Nesmíme je naplnit úplně, protože objem rýže se bude vařením zvětšovat. Pokud jsou těla olihní příliš uzavřená, můžeme otvor zvětšit. Takto naplněné olihně sepneme párátkem. |
2 | Zbylý olej si rozehřejeme ve velké zapékací míse a ze všech stran v něm dozlatova opečeme plněné olihně. Pak přidáme rajčata, bílé víno, sluncem sušená rajčata, sůl a pepř. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 45 minut. |
3 | Nadívané olihně podáváme horké nebo studené s bagetou a ozdobené plátky citronu. |
Poznámka
Pokud neseženeme malé chlazené olihně, můžeme použít olihně velké, které by očištěné a připravené k plnění měly vážit zhruba 230 g. Chuť ani kvalita pokrmu se nezmění a doba tepelné úpravy také zůstává stejná.