Velikonoční polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční polévka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jeneralka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 18711 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
2 krajíc | Chléb celozrnný pšenično-žitný |
1 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Mangold |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
4 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř bílý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Pórek |
1 ks | Salát hlávkový |
1 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
60 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 72,9mg |
Draslík | 538,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,6mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Mangold, Muškátový oříšek, Pažitka, Pepř bílý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb celozrnný pšenično-žitný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Salát hlávkový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční polévka postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou zeleninu (mrkev, celer a pórek) nakrájíme nahrubo a dáme vařit do vody. Chléb (asi 2 krajíčky) nakrájíme na kostičky a na dvou lžících másla osmažíme dozlatova. |
2 | Mezitím si připravíme světlou jíšku z másla a mouky – tu pak zalijeme prolisovaným (rozmixovaným) zeleninovým vývarem a povaříme. |
3 | Omytý špenát, mangold a hlávkový salát nakrájíme na nudličky, česnek utřeme, cibuli, pažitku a petrželku nakrájíme nadrobno a vše přidáme do polévky. Polévku dokořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. |
4 | Nakonec polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně – polévku ještě zahřejeme, ale již nevaříme. |
5 | Podáváme s chlebovými kostičkami, které nasypeme do polévky nakonec, aby se nerozmočily. |
Poznámka
Posypeme nasekanou zelenou petrželkou a pažitkou.