Krémová polévka se škeblemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka se škeblemi
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18729 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
8 ks | Mušle srdcovky |
1 ks | Petržel - nať |
Krémová polévka se škeblemi | |
15 dkg | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Brambory |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
900 g | Mušle srdcovky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
350 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 86,3mg |
Draslík | 215,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mušle srdcovky, Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Cibule, Mušle srdcovky, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová polévka se škeblemi postup přípravy receptu:
1 | Na silném ohni ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3–4 minuty povaříme opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté srdcovky a ty, které se při vaření neotevřou, nepoužijeme. Vodu, ve které se vařily, přecedíme a uschováme. Osm srdcovek si necháme na ozdobu v lasturách, ostatní vyloupeme a ty velké nakrájíme na kousky. |
2 | Pak si dozlatova opečeme slaninu, zbavíme ji nadbytečného tuku pomocí papírových utěrek. V hrnci rozehřejeme máslo a doměkka na něm opékáme asi 4–5 minut cibuli. Přidáme tymián, krátce opečeme, přidáme bramboru, tekutinu, ve které jsme vařili srdcovky, mléko, bobkový list a na mírném ohni vaříme ještě asi 10 minut. |
3 | Necháme mírně zchladnout, rozmixujeme nebo sítem protlačíme do mísy, přidáme srdcovky, opečenou slaninu, smetanu a zahříváme ještě 2–3 minuty. |
4 | Osolíme, opepříme, vmícháme petrželku, rozdělíme na talíře, ozdobíme srdcovkami, snítkou petrželky a můžeme servírovat. |
Poznámka
Pro zajímavější vzhled můžeme do každého talíře s polévkou přidat dvě srdcovky i s lasturami.