Krémová polévka s hřebenatkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka s hřebenatkami
Krémová polévka s hřebenatkami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18766 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
450 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
350 g | Hřebenatka |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
6 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
600 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 256,2mg |
Draslík | 937,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 266,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Hřebenatka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová polévka s hřebenatkami postup přípravy receptu:
1 | Horký rybí vývar přilijeme do hrnce se silným dnem, ve kterém jsme na mírném ohni rozehřáli máslo a po dobu asi 10 minut na něm zahřívali cibuli, která nám nesmí zhnědnout. K cibuli jsme přidali brambory, osolili, opepřili a přikryté pokličkou 10 minut podusili. |
2 | Po přilití rybího vývaru polévku přivedeme znovu k varu a zhruba 10-15 minut povaříme, aby brambory změkly, ne se však rozpadaly. |
3 | Nahrubo si nakrájíme hřebenatky, ve kterých jsou jikry, a odložíme. Po dobu 6-8 minut povaříme v hrnci s mlékem bílé maso pokrájené nahrubo, a když změkne, hrnec odstavíme. Když nám rybí vývar a brambory trochu vychladnou, rozmixujeme na hladkou kaši nebo můžeme brambory protlačit sítem. Vrátíme zpět do hrnce a přidáme hřebenatky i s mlékem, ve kterém se vařily, a můžeme přidat také jikry. Vše důkladně promícháme, mírně prohřejeme a odstavíme. Přidáme žloutky ušlehané se smetanou, vrátíme na velmi slabý oheň a za stálého míchání prohřejeme, čímž nám polévka mírně zhoustne. |
4 | Polévku rozdělíme do nahřátých talířů, ozdobíme nakrájenou čerstvou petrželkou a můžeme servírovat. |
Poznámka
1