Polévka se srdcovkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka se srdcovkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18783 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
1 ks | Kopr čerstvý |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
900 g | Mušle srdcovky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Rohlíky bílé |
2 ks | Šalotka |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
25 g | Šťovík |
1 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Víno bílé |
300 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 66,6mg |
Draslík | 497,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 61,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Kopr čerstvý, Mušle srdcovky, Šalotka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Smetana 33% (šlehačka), Šťovík, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka se srdcovkami postup přípravy receptu:
1 | Vyloupeme srdcovky, které jsme na silném ohni ve velkém hrnci s cibulí a vínem vařili pod pokličkou 3-4 minuty. Ty, které zůstaly zavřené, nepoužíváme. Slijeme a přecedíme tekutinu, ve které jsme srdcovky vařili, a uschováme ji. Cibuli nepoužijeme. |
2 | Hrnec vypláchneme, na mírném ohni v něm rozpustíme máslo, přidáme celer, šalotky, mrkev a za občasného míchání na mírném ohni restujeme asi 10 minut. Přilijeme zeleninový vývar, tekutinu, ve které jsme vařili srdcovky, přidáme bobkové listy a 10 minut povaříme. |
3 | Pokud jsou srdcovky velké, nakrájíme je nahrubo, vložíme do polévky zároveň se šťovíkem, přilijeme smetanu a 2-3 minuty zvolna vaříme. Pak osolíme, opepříme a rozdělíme polévku do nahřátých misek, ozdobíme snítkou kopru a servírujeme s bílým pečivem. |