Dušené olihně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené olihně
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18883 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
750 g | Olihně |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
150 ml | Víno červené |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 436,9mg |
Draslík | 807,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 327,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,3mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citrony, Kopr čerstvý, Olihně, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené olihně postup přípravy receptu:
1 | Na rozehřátém oleji ve velkém kastrolu opékáme za občasného míchání dozlatova olihně, které jsme si připravili takto: jednou rukou pevně přidržíme tělo olihně a druhou rukou vytáhneme chapadla a hlavu. Odstraníme vnitřní orgány, stáhneme z těla vnější blánu, odřízneme chapadla těsně za ústním otvorem, tělo i chapadla důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, tělo nakrájíme na kroužky a osušíme pomocí papírových utěrek. |
2 | Když máme olihně opečené dozlatova, vmícháme prolisovaný česnek, pokrájenou cibuli, tymián a dusíme asi 5 minut doměkka. Přidáme rajčata, víno, vodu, přivedeme k varu a poté vložíme na 2 hodiny do trouby vyhřáté na 140°C. |
3 | Vyndáme z trouby, vmícháme petrželku, osolíme, opepříme, ozdobíme čtvrtkou citronem a drobně pokrájený koprem a servírujeme. |