Dušené sardinky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené sardinky
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18891 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 polévková lžíce | Balsamico ocet |
2 stroužek | Česnek |
230 g | Cibule |
1 ks | Citrony |
50 g | Hrozinky |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
4 polévková lžíce | Olivy černé |
4 polévková lžíce | Oříšky piniové |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
450 g | Sardinka obecná |
3 polévková lžíce | Víno Marsala |
150 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 562,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 739,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,9mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Česnek, Cibule, Citrony, Hrozinky, Oříšky piniové, Rajčata, Šalvěj čerstvá, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olivy černé, Petržel - nať, Sardinka obecná, Víno Marsala mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené sardinky postup přípravy receptu:
1 | Cibulky opékáme 15 minut dozlatova v hrnci na rozehřátém olivovém oleji. Než se cibulky opečou, dáme do misky rozinky, zalijeme marsalou, necháme namočené asi hodinu, scedíme a rozinky i marsalu schováme k dalšímu použití. |
2 | K cibulkám přidáme šalvěj, česnek, další minutu opékáme, vmícháme pokrájená rajčata a 2-3 minuty opékáme. Přilijeme rybí nebo zeleninový vývar, ocet, odloženou marsalu a pod pokličkou zvolna dusíme 25 minut. |
3 | Do hrnce přidáme sardinky a dusíme je 2-3 minuty. Přidáme piniové oříšky, rozinky, olivy a ještě 2-3 minuty zahříváme. |
4 | Hotový pokrm rozdělíme do talířů a ozdobený plátkem citronu a posypaný nakrájenou petrželkou servírujeme. |
Poznámka
Místo sardinek můžeme použít také nasolenou nebo uzenou tresku.