Polévka z topinamburů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z topinamburů
Polévka z topinamburů
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 18924 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
300 ml | Džus pomerančový |
230 g | Jogurt bílý |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej stolní |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
900 g | Topinambury |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 512,4mg |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 191,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Džus pomerančový, Jogurt bílý, Olej stolní, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Topinambury, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z topinamburů postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si na kostičky nakrájené topinambury, mrkev a cibuli. Prolisujeme česnek. Vše pak restujeme na rostlinném oleji za stálého míchání ve velkém hrnci asi 5 minut. |
2 | K takto připravenému základu přidáme pomerančový džus a předem uvařený zeleninový vývar, můžeme použít i hotový z kostky. |
3 | Na mírném ohni vaříme, dokud vše nezměkne, asi 20 minut. |
4 | Poté už jen rozmixujeme. |
5 | Před podáváním opatrně vmícháme bílý jogurt, nejlépe řeckého typu, osolíme a opepříme. |
Poznámka
Jednotlivé porce můžeme ozdobit snítkou máty, koriandrem či plátkem pomeranče. Pokrm lze podávat i vychlazený jako příjemné letní osvěžení.