Bernská mísa (Berner Platte) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bernská mísa (Berner Platte)
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | jeneralka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 19005 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Anglická slanina |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Hovězí jazyk |
500 g | Hovězí maso zadní |
10 g | Jalovec |
100 g | Klobása uzená |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kg | Vepřová plec |
3 ks | Vepřové nožičky |
1 dl | Víno bílé |
4,5 l | Voda pitná |
1 kg | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 509,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer bulvový, Cibule, Hovězí jazyk, Sádlo škvařené, Vepřová plec, Vepřové nožičky, Víno bílé, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Jalovec, Klobása uzená, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bernská mísa (Berner Platte) postup přípravy receptu:
1 | Cibuli nakrájenou na nudličky podusíme na sádle, přidáme kyselé zelí a jalovec, promícháme a zalijeme vínem s 1 l vody. Přidáme slaninu, vepřová žebírka (nebo ramínko), přikryjeme poklicí a zvolna vaříme asi 90 minut. Asi 20 minut před koncem vaření přidáme klobásu a prohříváme. |
2 | V jiném hrnci mezitím v neslané vodě vaříme uzený hovězí jazyk a vepřové nožičky. |
3 | Hovězí maso se zeleninou vaříme také v jiném hrnci. Všechny druhy masa nakrájíme na porce a rozložíme na zelí. |
Poznámka
Podáváme s brambory. K zelí se ještě někdy přidávají vařené fazole. Předpis je možno také zjednodušit: kyselé zelí, slanina a vařené hovězí maso zůstává – místo dalších druhů masa stačí přidat špekáčky. Příloha se také nemění – brambory s vařenými fazolovými lusky.