Bramborová polévka s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová polévka s houbami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 19124 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
2 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
2 plátek | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
30 g | Houby sušené |
1 l | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce | Sherry brandy |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 12,1mg |
Draslík | 701,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 138,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Chléb toastový, Cibule, Hovězí vývar základní, Olej rostlinný, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová polévka s houbami postup přípravy receptu:
1 | Předem si namočíme sušené houby a připravíme klasický hovězí vývar, může být i z kostky. |
2 | Nejprve si nakrájíme brambory na plátky a cibuli na proužky. |
3 | Ve větším polévkovém hrnci rozpálíme rostlinný olej. Na něm pak zprudka orestujeme brambory, cibuli a dva stroužky prolisovaného česneku. Po pěti minutách restování přidáme do hrnce vývar, sušené houby a nakrájený řapíkatý celer. |
4 | Necháme na prudkém ohni až do chvíle, kdy polévka začne vřít. |
5 | Pak oheň stáhneme a na mírném ohni a pod pokličkou vaříme ještě dalších 20 minut. Minutu před ukončením vaření přidáme brandy. |
6 | Před servírováním stačí polévku jen dochutit solí a pepřem. |
7 | K polévce se skvěle hodí tousty. Ty připravíme tak, že na plech dáme toustový chléb překrojený vždy na dva trojúhelníky, potřeme máslem a posypeme parmezánem. Pečeme pár minut v rozehřáté troubě dozlatova. |
8 | V nahřátých miskách polévku ozdobíme petrželkou a trojúhelníčky sýrových toustů. |