Polévka s hráškem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s hráškem a sýrem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 19135 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
180 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
3 plátek | Chléb toastový |
2 ks | Cibule |
80 g | Hrášek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř bílý |
10 g | Petržel kudrnka |
1 špetka | Sůl |
80 g | Sýr Parmezán |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 22,3mg |
Draslík | 746,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 310,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,6mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chléb toastový, Cibule, Hrášek, Olej rostlinný, Pepř bílý, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s hráškem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Předem si připravíme zeleninový vývar. |
2 | Protože budeme vařit z brambor i se slupkou, musíme je důkladně omýt. Nejlépe kartáčkem na zeleninu. |
3 | Použijeme velký polévkový hrnec. V něm na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme na větší kostky nakrájené brambory i se slupkou. |
4 | Po přibližně pěti minutách restování vše zalijeme zeleninovým vývarem, můžeme použít i sušený z kostky. |
5 | Zelený hrášek přidáme do vroucí polévky. |
6 | Nyní už můžeme hrnec zakrýt pokličkou a vařit na mírném ohni, dokud brambory a hrášek úplně nezměknou. |
7 | Polévku dochutíme solí a pepřem. |
8 | Polévka bude skvěle chutnat s česnekovými krutony. |
9 | Ty připravíme na pánvi, kde rozehřejeme máslo s rozetřeným česnekem a na něm opékáme kostičky bílého pečiva dozlatova. |
10 | Polévku servírujeme v nahřátých talířích. Přidáme krutonky a zasypeme parmezánem nebo sýrem podobného typu. |
11 | Nakonec ozdobíme snítkou čerstvé petrželky. |
Poznámka
Do polévky můžeme přidat i další kořenovou zeleninu, chuť bude výraznější.