Základní zeleninový vývar - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní zeleninový vývar
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | vorel |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (2%) |
ID receptu: | 19189 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Cuketa |
150 g | Houby čerstvé |
250 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 kávová lžička | Oregano čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
2 kávová lžička | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
2500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 553,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 299,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Cuketa, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Základní zeleninový vývar postup přípravy receptu:
1 | Cibuli a pórek nasekáme najemno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a na mírném ohni osmahneme cibuli, pórek a utřený česnek. Smažíme asi 3 minuty. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, houby a koření. Restujeme další 2 minuty. |
2 | Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme přibližně 1 hodinu. Poté odstavíme hrnec z plamene a necháme vychladnout. |
3 | Zeleninu a bylinky scedíme a zůstane čirý zeleninový vývar. |