Černé nudle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Černé nudle
Černé nudle
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 85 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19375 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
100 g | Krupice dětská |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
450 g | Olihně |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata soudková |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 384,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 178,6mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,8mg |
Vitamín E | 5,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Olihně, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rajčata soudková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Černé nudle postup přípravy receptu:
1 | Pevně uchopíme tělo olihně, vytáhneme z něj hlavu a chapadla, od ostatních vnitřností opatrně oddělíme stříbřitý váček s barvivem, který je umístěn na nejvzdálenějším místě od chapadel a odložíme ho. Těsně za ústním otvorem odřízneme chapadla, vnitřnosti vyhodíme, odstraníme blánu z těla a tělo i chapadla důkladně omyjeme. Tělo potom nakrájíme na kroužky a chapadla ponecháme vcelku. Nařízneme váček s barvivem, barvivo zachytíme do misky a zředíme vodou na objem 50 ml. |
2 | Do mísy prosejeme mouku a krupici, uprostřed uděláme důlek, klepneme do něj vejce, které postupně zapracováváme do mouky a po troškách přidáváme černé barvivo. Vypracujeme těsto a pokud je příliš tuhé, přidáme trochu vody a v opačném případě do něj zapracujeme ještě trochu mouky. Těsto je možno připravit i v hnětači, zpracovává se 10 minut, musí být hladké a pružné. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a na 30 minut odložíme. |
3 | Těsto vyválíme a nakrájíme na ploché nudle, které rozvěsíme, aby oschly. |
4 | V hrnci rozehřejeme na středně silném ohni olej a opékáme v něm asi půl minuty mletou papriku a česnek. Přidáme olihně a opékáme je asi 4-5 minut dozlatova, maso se opékáním trochu zpevní. Přidáme rajčata, zahříváme 3-4 minuty, dokud se nerozpadnou, oheň zmírníme, vmícháme bílé víno a vaříme 15 minut. Dle chuti osolíme, opepříme a vmícháme petrželku (polovina dávky). |
5 | V dostatečném množství osolené vody (1 lžička) vaříme 2-3 minuty nudle na skus. Poté je scedíme, necháme okapat, rozdělíme do misek, navrch upravíme olihně s omáčkou a ozdobené snítkou petrželky servírujeme. |