Rizoto s krevetami a chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s krevetami a chřestem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19413 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
150 g | Krevety tygří - loupané |
100 g | Sýr Parmezán |
Rizoto s krevetami a chřestem | |
2 polévková lžíce | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
380 g | Chřest bílý |
1 ks | Cibule |
450 g | Krevety tygří - loupané |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
380 g | Rýže Arborio |
1 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Tapenáda se zelenými olivami |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 93g |
---|---|
Cholesterol | 177,2mg |
Draslík | 470,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,9mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopr čerstvý, Sýr Parmezán, Bazalka, Česnek, Chřest bílý, Cibule, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Krevety tygří - loupané, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rýže Arborio, Tapenáda se zelenými olivami, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s krevetami a chřestem postup přípravy receptu:
1 | Na velké pánvi s rozehřátým olejem opékáme za občasného míchání 5 minut cibuli, přidáme česnek a půl minuty opékáme. Vmícháme rýži a za stálého míchání zahříváme 1-2 minuty, až rýže zprůhlední. |
2 | V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme do něj chřest a po třech minutách odstavíme, chřest vyjmeme, opláchneme tekoucí studenou vodou a odložíme. Vývar udržujeme horký. |
3 | Pod pánví zesílíme oheň a po naběračkách přidáváme do rýže vývar. Zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další naběračku. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio takto získá strukturu typickou pro italské těstoviny. |
4 | S poslední naběračkou vývaru přidáme krevety a chřest a dusíme 5 minut. Krevety nesmíme dusit příliš dlouho, aby nebyly tuhé. Odstavíme pánev, vmícháme bazalku, pastu tapenade, sůl, pepř a necháme pokrm minutu odpočinout. |
5 | Rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, hoblinkami parmazánu, krevetami se skořápkou a servírujeme. |