Omáčka Mornay - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka Mornay
Omáčka Mornay
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | lihunka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (19%) |
ID receptu: | 19419 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř cayenský |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 30% |
100 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 879,5mg |
---|---|
Cholesterol | 24,7mg |
Draslík | 6,0mg |
Vláknina | 177,1mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Pepř cayenský, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Eidam cihla 30%, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka Mornay postup přípravy receptu:
1 | Na mírném ohni rozehřejeme v kastrůlku máslo, přidáme sůl, strouhaný muškátový oříšek, pepř, mletou papriku a mouku a upražíme světlou jíšku. Odstavíme a rozředíme vývarem, přidáme smetanu a zamícháme. Dáme zpět na plotnu a za stálého míchání vaříme asi minutu, přidáme strouhaný sýr a jakmile se rozpustí, odstavíme z ohně. |
2 | Omáčku podáváme horkou. |