Grilovaný mořský okoun s artyčoky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaný mořský okoun s artyčoky
Grilovaný mořský okoun s artyčoky
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19594 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Příloha | |
4 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
Grilovaný mořský okoun s artyčoky | |
1800 g | Artyčoky |
10 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Citrony |
600 g | Okoun - filety |
175 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 55g |
Vitamín A | 162,8mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Tymián čerstvý, Chléb pšeničný (bílý), Artyčoky, Česnek, Citronová šťáva, Citrony, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Okoun - filety, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Grilovaný mořský okoun s artyčoky postup přípravy receptu:
1 | Artyčoky zbavíme tuhých vrchních plátků tak, že se odhalí měkký střed (srdíčko) úboru. Vrchní zašpičatělou část odkrojíme, pomocí ostrého nože odkrojíme také stonek i s kouskem tmavozelené spodní části artyčoku. Aby nám artyčoky nezhnědly, odkládáme je do vody s rozpůleným citronem. Potom je nakrájíme na silnější plátky nebo na čtvrtiny. |
2 | V hrnci se silným dnem rozehřejeme 160 ml olivového oleje, přidáme artyčoky, tymián, česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a přiklopené dusíme na mírném ohni 20-30 minut doměkka, ale neměly by změnit barvu. |
3 | Zbývajícím olivovým olejem potřeme filety z mořského okouna, osolíme, opepříme a na žebrované pánvi opékáme nebo grilujeme 3-4 minuty z každé strany. |
4 | Na nahřáté talíře rozdělíme artyčoky, na ně položíme grilované filety, ozdobíme čerstvým tymiánem a servírujeme s bílým chlebem. |
Poznámka
Je možno zaměnit mořského okouna za tresku, lososa nebo halibuta.