Slavnostní rybí páj - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní rybí páj
Slavnostní rybí páj
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19680 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
Bramborová kaše | |
---|---|
500 g | Brambory |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Slavnostní rybí páj | |
300 g | Filé z aljašské tresky |
300 g | Filé z mořského jazyka |
120 g | Krevety tygří - loupané |
90 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mořský ďas |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
900 g | Mušle slávky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
3 ks | Šalotka |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
600 ml | Vývar zeleninový |
120 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 285,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,9mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Muškátový oříšek, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Filé z mořského jazyka, Mořský ďas, Mušle slávky, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Filé z aljašské tresky, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní rybí páj postup přípravy receptu:
1 | Ve středně velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme na siném ohni pod pokličkou 3 - 4 minuty slávky. Ty, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, ve které se vařily, uschováme. Slávky necháme vychladnout, šalotky opékáme 5 minut na pánvi s rozpuštěnými 30 g másla, přidáme žampiony, opékáme ještě 2 minuty, přilijeme víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Směs vyklopíme do mělké zapékací misky o objemu 1,5 litru, přidáme vychladlé a vyloupané slávky. |
2 | Ve vývaru court-bouillon vaříme 2 minuty maso z mořského ďasa, přidáme mořský jazyk, tresku, krevety a další 2 minuty povaříme. Ryby i krevety vložíme do zapékací misky. |
3 | Zbývající máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a mícháme do hladka. Dvě minuty zahříváme, poté vmícháme do vývaru. Přidáme tekutinu, ve které se vařily slávky a vaříme do zhoustnutí. Vmícháme smetanu, za občasného míchání 15 minut vaříme, osolíme, opepříme a nalijeme na směs v zapékací misce. |
4 | Uvaříme brambory, scedíme, rozmačkáme, promícháme s máslem, žloutky, muškátovým oříškem, mlékem, solí a pepřem. Sáčkem na zdobení dortů naneseme na směs v zapékací misce, poté pečeme 30 minut do zlatova v troubě, předehřáté na 200°C. |
5 | Rozdělíme na talíře, ozdobené petrželkou servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.