Žitné placky s lněným semínkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žitné placky s lněným semínkem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 19814 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Kmín drcený |
40 g | Lněné semínko |
200 g | Mouka žitná celozrnná |
2 špetka | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 235,6mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 2,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žitné placky s lněným semínkem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme hladkou celozrnnou mouku, přisypeme mleté lněné semínko, špetku soli, mletý kmín a zalijeme vodou. Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odležet. |
2 | Těsto vyklopíme na pomoučený vál a trochu posypeme žitnou moukou. těsto ještě ručně trochu propracujeme, aby bylo vláčné. Vyválíme knedlík, který nožem nakrájíme na širší plátky. Každý plátek obalíme v mouce a vyválíme do větší placky. |
3 | Plech vyložíme papírem na pečení a jednotlivé placky na něj pokládáme. |
4 | Pečeme při střední teplotě 20 minut. |
5 | Podáváme vychladlé. Placky mohou nahradit běžné pečivo. |
Rozválet tohle těsto moc nejde, ale rozetřít lžící ano. Pekla jsem v remosce. Placky jsou chutné, byly by výborné s nějakou pomazánkou.
Vždy mě dostane recept s žitnou moukou a je tam uvedeno, těsto rozvalíme :-) Nevím, ale lepidlo je proti tomu hadr a chtěl bych vidět toho, komu se 100% žitné těsto, pdaří rozválet. Takže, abych dle svých letitých zkušeností uvedl na pravou míru, zalepenýma rukama, nebo jiným nářadím, roztáhneme do přibližně požadovaného tvaru, že? :-)