Zapečené brambory se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené brambory se sýrem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 19940 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
700 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule červená |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 40% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 65,0mg |
Draslík | 734,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 81,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Olej rostlinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené brambory se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Polovinu brambor nasypeme do vymazaného pekáčku a osolíme. |
2 | Červenou cibuli pokrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a tvrdý sýr nastrouháme nahrubo. Cibuli, česnek a asi dvě třetiny sýra rovnoměrně poklademe na brambory v jedné vrstvě. Osolíme a opepříme podle chuti. |
3 | Z druhé poloviny brambor vytvoříme další vrstvu, kterou ještě lehce posypeme strouhaným sýrem. Vše zalijeme smetanou a dáme zapékat. |
4 | Pečeme při střední teplotě přibližně půl hodiny, až se vytvoří zlatavá kůrka. |
Poznámka
Podáváme jako přílohu k pečenému masu. Zdobíme čerstvou zeleninou.