Taramasalata - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Taramasalata
Taramasalata
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 19988 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
3 plátek | Chléb Pita |
60 g | Chléb pšeničný (bílý) |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
150 ml | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
10 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
230 g | Treska aljašská |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 17,0mg |
Draslík | 620,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb Pita, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Rajčata, Sůl, Treska aljašská, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Taramasalata postup přípravy receptu:
1 | Stáhneme povrchovou blanku z uzeného mlíčí tresky, poté je rozmixujeme s nakrájenou cibulí, vložíme česnek a opět mixujeme. Dále přidáme nadrobené bílé pečivo bez kůrek, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a mixujeme tak dlouho, než se pečivo do směsi zcela nezapracuje. |
2 | Za stálého mixování pozvolna přiléváme olivový olej, následně přidáváme horkou vodu. Pokud je hmota kvalitně rozmixovaná, dodáme podle chuti sůl a pepř, případně citronovou šťávu. Směs přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice. |
3 | Pitta chleby naplocho rozpůlíme, každou část rozkrájíme na 6 – 8 trojúhelníků. Takto připravený chléb potřeme olivovým olejem a rozložíme na pečící plech. Pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C, po dobu přibližně 20 minut, poté necháme na drátěné podložce vychladnout. |
4 | Směsí z lednice naplníme vydlabaná rajčata, ozdobíme petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Podáváme studené. Vhodnou přílohou je pita chléb.