Bagna cauda – omáčka z ančoviček - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bagna cauda – omáčka z ančoviček
Bagna cauda – omáčka z ančoviček
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 19995 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
50 g | Ančovičky konzervované |
1 ks | Brokolice |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cuketa |
90 g | Máslo čerstvé |
4 ks | Mrkev kořen |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
4 ks | Paprika červená |
4 ks | Paprika zelená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 37,6mg |
Draslík | 772,6mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 260,0mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ančovičky konzervované, Česnek, Cuketa, Paprika červená, Paprika zelená mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bagna cauda – omáčka z ančoviček postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme zeleninu - rozpůlíme papriky, zbavíme je semen, nakrájíme na nudličky. Stejně pokrájíme cukety i mrkve, připravenou zeleninu společně s brokolicí vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice. |
2 | Z ančoviček odebereme 5 lžic oleje na pozdější použití, ostatní olej slijeme. Česnek i ančovičky pokrájíme nadrobno. Na pánvi smícháme olej z ančoviček, olivový olej a máslo. Za stálého míchání zahříváme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. |
3 | Přidáme česnek, za stálého míchání jej opékáme asi 2 minuty, poté vložíme ančovičky, které za častého míchání opékáme asi 10 minut. Ančovičky musí změknout, vznikne z nich řídká pasta – omáčka bagna cauda. |
4 | Vychlazenou zeleninu nazdobíme na talíř, kousky zeleniny se však nemáčejí do horké omáčky bagna cauda. Omáčku je potřeba stále udržovat horkou, proto je vhodné využít například soupravy na přípravu fondue. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Tato omáčka má velmi výraznou chuť, hodí se i k jiným druhům zeleniny, například ke chřestu, fazolkám, fenyklu nebo květáku.