Pórková polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pórková polévka se smetanou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 19999 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
150 g | Hrášek |
1 špetka | Kari koření |
80 g | Mascarpone |
80 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel kudrnka |
500 g | Pórek |
125 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 65,2mg |
Draslík | 704,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 50,2mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 58,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hrášek, Kari koření, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mascarpone, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pórek, Smetana 12% (konzumní), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pórková polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Pórek nakrájíme a dobře umyjeme. |
2 | V polévkovém hrnci na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a restujeme dorůžova. Pak přidáme pórek a opékáme ještě 3 minuty, zaprášíme hladkou moukou a další 3 minuty necháme na ohni. Pak podléváme zeleninovým vývarem, ale jen po lžičkách, aby se polévka nepřichytávala ke dnu. Vše dusíme ještě tři minuty a zalijeme zbytkem vývaru, osolíme, okořeníme a opepříme. Přidáme zelený hrášek a vaříme, až vše změkne. Nakonec přilijeme smetanu a prohřejeme. Těsně před podáváním oddělíme třetinu zeleniny, zbytek přímo v hrnci vyšleháme do hladka. Vrátíme odebranou zeleninu zpět. Znovu zahřejeme. |
3 | Servírujeme v předehřátých miskách s nočkem Mascarpone a snítkou čerstvé petrželky. |