Polévka avgolemono - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka avgolemono
Polévka avgolemono
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 20003 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
100 g | Těstoviny konzumní |
2 ks | Vejce slepičí |
12 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 99g |
---|---|
Cholesterol | 490,7mg |
Draslík | 914,8mg |
Vláknina | 400,6mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,7mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Těstoviny konzumní, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka avgolemono postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, přidáme drobné těstoviny a vaříme asi 8–10 minut, než budou těstoviny měkké, ale pevné. Vývar udržujeme horký, ale už se nesmí vařit. |
2 | Nejméně půl minuty šleháme vejce, přidáme citronovou šťávu a šleháme dalších 30 vteřin. Za stálého šlehání přidáváme ještě velmi pomalu 4–5 lžic horkého vývaru a poté postupně dalších 225 ml vývaru. Velmi opatrně, vejce se nesmí srazit. |
3 | Zředěná našlehaná vejce za stálého šlehání opatrně vlijeme do zbytku horkého vývaru, čímž polévka mírně zhoustne. Nesmíme ji však již vařit. Podle chuti osolíme a opepříme. |
4 | Podáváme v nahřátých miskách, ozdobené nakrájenou petrželkou. |
Poznámka
Do polévky lze přidat nadrobno nakrájené kuřecí maso. Polévka se tradičně připravuje s těstovinami orzo ve tvaru ječných zrn, lze však použít jakékoliv malé těstoviny.