Pistou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pistou
Pistou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 20008 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
80 g | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Brambory |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
150 g | Cuketa |
200 g | Fazole bílé |
200 g | Hrách loupaný |
2 ks | Mrkev kořen |
7 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
1 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Sýr Parmezán |
80 g | Těstoviny konzumní |
25 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 517g |
---|---|
Cholesterol | 129,5mg |
Draslík | 10g |
Vláknina | 142g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 5,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 395,8mg |
Vitamín E | 46,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cuketa, Fazole bílé, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Těstoviny konzumní, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pistou postup přípravy receptu:
1 | Omáčku pistou si připravíme z lístků bazalky, 1 stroužku česneku a 5 lžic olivového oleje, které rozmixujeme a podle chuti osolíme a opepříme. Připravenou omáčku přendáme do misky, přikryjeme a uložíme do lednice. |
2 | Mrkev očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Oloupeme brambory, které nejprve nakrájíme na čtvrtky a poté ještě na plátky. |
3 | Vyloupeme hrášek, z fazolek odkrojíme oba konce a nakrájíme na kousky. Cukety podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. |
4 | V hrnci zahřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek a opékáme asi 2 minuty. Přisypeme nakrájenou cibuli a opět ji asi 2 minuty opékáme doměkka. Přidáme mrkev a brambory a opékáme asi půl minuty. Vmícháme zeleninový vývar nebo vodu, hrnec přiklopíme a zhruba 8 minut povaříme. |
5 | Vložíme fazole, cukety, bouquet garni (petrželka, bobkový list, řapíkatý celer), oloupané a nakrájené rajče a drobné těstoviny. Podle chuti osolíme, opepříme a 4 minuty povaříme. Nakonec do směsi vmícháme připravenou omáčku pistou. Podáváme ozdobené hoblinkami parmezánu. |