Dolmas - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dolmas
Dolmas
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 20058 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Citrony |
60 g | Hrozinky |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
150 ml | Olej olivový |
60 g | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
125 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Sůl |
40 ks | Vinné listy |
650 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 869g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 12g |
Vláknina | 911g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 16,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 585,8mg |
Vitamín E | 86,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 114,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Citronová kůra, Citronová šťáva, Citrony, Hrozinky, Kopr čerstvý, Koriandr čerstvý, Oříšky piniové, Rýže loupaná, Sůl, Vinné listy, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dolmas postup přípravy receptu:
1 | Opláchneme listy vinné révy ve slaném nálevu, vložíme do misky a přelijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut stát a poté vodu slijeme. |
2 | V mírně osolené vodě (asi 300 ml) vaříme 10–12 minut rýži, jež by měla vstřebat veškerou tekutinu, ve které ji vaříme. Po uvaření necháme vychladnout. |
3 | Do studené rýže vmícháme rozinky, nasekané piniové oříšky, nakrájené jarní cibulky, nadrobno pokrájené bylinky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a pepř. |
4 | Na pánev položíme 3-4 nejsilnější nebo potrhané listy vinné révy. Ostatní listy rozložíme na pracovní plochu žilkami nahoru a špičkou směrem od sebe. |
5 | Ke spodnímu okraji listu vložíme část připravené náplně a tento okraj přes náplň ohneme. Levý a pravý okraj listu přehneme ke středu a list zavineme až do konce. Mírně stlačíme. Stejným způsobem připravíme i ostatní závitky. |
6 | Připravené závitky rozložíme okrajem dospod v jedné vrstvě na pánev. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu a vodu. Zálivkou přelijeme všechny závitky připravené na pánvi. |
7 | Pánev přikryjeme a pozvolna vaříme 30 minut. Poté pánev odstavíme a necháme v ní závitky vychladnout. Podáváme vychlazené se srpečky citronu. |