Rizoto s citronovou příchutí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s citronovou příchutí
Rizoto s citronovou příchutí
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 20136 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Avokádo |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
100 ml | Citronová šťáva |
125 ml | Dolin - Vermouth |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Rýže loupaná |
2 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
1 hrst | Sýr Parmezán |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 102g |
---|---|
Cholesterol | 23,3mg |
Draslík | 979,3mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,1mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Avokádo, Citronová kůra, Citronová šťáva, Rýže loupaná, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dolin - Vermouth, Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s citronovou příchutí postup přípravy receptu:
1 | V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájené šalotky a asi 3 minuty je restujeme, než jsou měkké. Přisypeme rýži a rozmícháme tak, aby všechna zrnka byla pokryta olejem. Vmícháme do rýže vermut a vaříme tak dlouho, dokud se všechen neodpaří. |
2 | Zmírníme var, přidáme citronovou šťávu a naběračku horkého vývaru. Vaříme, dokud se všechna tekutina nevstřebá, při vaření občas promícháme. Přidáme další naběračku vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Tímto způsobem spotřebujeme veškerý vývar. Rizoto musí být krémovité, pouze na povrchu může zůstat několik lžic tekutiny. |
3 | Vmícháme část citronové kůry a petrželku a podle chuti osolíme. Nakonec přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a na 5 minut odstavíme. Na talíři ozdobíme zbylými proužky citronové kůry, avokádem, hoblinkami parmezánu a zbylou petrželkou. |