Dušená čekanka s kapary - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená čekanka s kapary
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | moucha |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 20157 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
4 ks | Čekanka |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Kapary |
50 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 40,0mg |
Draslík | 151,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 76,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čekanka, Citronová šťáva, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená čekanka s kapary postup přípravy receptu:
1 | Omyté čekanky zbavíme vnějších listů a košťálů. Hlávky podélně rozpůlíme, znovu omyjeme a osušíme. |
2 | V kastrolu rozehřejeme máslo, zalijeme bílým vínem a vložíme rozpůlené čekanky řeznou plochou dolů. Dusíme pod pokličkou asi 2 minuty. Čekanky uvolníme ode dna, snadno se připalují. |
3 | Měkké čekanky vyjmeme a necháme na teplém místě. Do vývaru přilijeme smetanu, přidáme kapary a omáčku osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Krátce povaříme a podáváme spolu s čekankou. |