Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 2029 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
350 g | Cukr krupice |
100 g | Cukr třtinový |
6 ks | Jablka |
100 g | Listové těsto |
200 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 polévková lžíce | Tresť vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 102g |
---|---|
Cholesterol | 55,0mg |
Draslík | 237,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Jablka, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200C. |
2 | Ve větší formě na pudink rozpustíme 100g másla, vanilkovou esenci a 100g cukru. Směs zahříváme dokud mírně nezkaramelizuje. |
3 | Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a naskládáme řezem dolů na karamel. Posypeme zbytkem cukru a rozložíme na ně na kousky nakrájené máslo. Pečeme asi 35minut. |
4 | Mezitím rozválíme listové těsto na plát o velikosti pudinkové formy, propíchneme vidličkou a položíme na upečená jablka. Pečeme ještě asi 15minut. |
5 | Po vyjmutí z trouby slijeme z koláče přebytečnou šťávu. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme na talíř. |
6 | V kastrůlku necháme zkaramelizovat hnědý cukr se lžící vody a za stálého míchání zchladíme studenou smetanou. |
7 | Před podáváním přelijeme koláč smetanovým karamelem. |
Poznámka
Listové těsto připravíme viz recept \\"Listové těsto\\" nebo použijeme již hotové, mražené