Římské noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Římské noky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 20297 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
85 g | Máslo čerstvé |
1000 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Pšeničná krupice |
80 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
75 g | Sýr Parmezán |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 350,9mg |
Draslík | 43,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Pšeničná krupice, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Římské noky postup přípravy receptu:
1 | Mléko dáme vařit společně se špetkou muškátového oříšku, soli a pepře. Do mléka, které se takřka vaří, vsypeme po částech krupici, velice pečlivě mícháme. Vzniklou hmotu necháme cca 11 minut povařit na mírném plameni až do vstřebání mléka. Těsto se musí odlepovat od stěn hrnce. |
2 | Do vzniklého těsta vmícháme vaječnou směs nachystanou ze 45 g rozpuštěného másla, 30 g strouhaného parmezánu a žloutků. Osolíme a opepříme. Hladké těsto rychle přendáme na papírem na pečení vyložený menší plech. Povrch uhladíme stěrkou namočenou ve studené vodě a necháme vystydnout. |
3 | Menší zapékací nádobu vymažeme máslem, necháme předehřát troubu na 180 °C. |
4 | Z vychladlé těstové placky sundáme pečící papír a pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm vykrajujeme noky, které naskládáme do zapékací misky. Kolečka při skládání necháme mírně překrýt přes sebe. |
5 | Připravené noky přelijeme zálivkou umíchanou ze smetany a zbytku másla. Posypeme zbytkem strouhaného parmezánu a ihned dáme péct na cca 25-30 minut. |