Béarnská tomatová omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Béarnská tomatová omáčka
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 20538 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
10 g | Estragon |
800 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Ocet estragonový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 ml | Protlak rajčatový |
3 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
10 ks | Vaječný žloutek slepičí |
400 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 655,7mg |
Vláknina | 436,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,5mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 224,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Estragon, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet estragonový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Béarnská tomatová omáčka postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme víno a estragonový ocet. Přisypeme posekanou šalotku, lístky estragonu, sůl, pepř a přidáme 1 lžíci másla. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří více než o polovinu, přibližně 30 minut. Hrnec odstavíme a necháme mírně vychladnout. |
2 | Metlou vmícháme žloutky, vrátíme hrnec na plotnu a na mírném ohni přimícháváme změklé máslo. Vaříme aspoň 15 minut, aby se tekutina zčásti odpařila a omáčka zhoustla. Nakonec vmícháme hustý rajčatový protlak, necháme projít varem a odstavíme z plotny. Omáčku přecedíme přes jemné sítko a dochutíme solí a pepřem. |