Světlá omáčka na masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Světlá omáčka na masa
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 20545 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
100 g | Houby čerstvé |
80 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Vývar drůbeží |
600 ml | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 506,8mg |
Draslík | 199,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 540,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 76,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Vaječný žloutek slepičí, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Světlá omáčka na masa postup přípravy receptu:
1 | Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme nakrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a pomalu přivedeme k varu. |
2 | Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila. |
3 | Omáčku odstavíme, scedíme přes jemné sítko a vrátíme do pánve. Přidáme masový rosol, důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Část tekutiny se opět odpaří. Omáčku odstavíme, vmícháme 1 lžíci másla a smetanu. Konečné množství omáčky by mělo být přibližně 1 l. |
Poznámka
Místo rosolu můžeme použít silný vývar z morkových kostí.