Koláč z křehkého těsta s hruškami v koňaku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč z křehkého těsta s hruškami v koňaku
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 2056 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
80 g | Cukr krupice |
750 g | Hrušky |
350 g | Linecké (křehké) těsto |
3 polévková lžíce | Martell cognac |
10 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 70,4mg |
Draslík | 157,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrušky, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Linecké (křehké) těsto, Martell cognac, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč z křehkého těsta s hruškami v koňaku postup přípravy receptu:
1 | Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Poté je rozložíme do mísy, polijeme koňakem a posypeme cukrem a pepřem. Zhruba půl hodiny necháme odpočívat, aby nasákly koňak. Slijeme a šťávu si odložíme stranou. |
2 | Troubu předehřejeme na 210C. |
3 | Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta rozválíme na plát o tloušťce asi 7mm a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Na korpus rozložíme plátky hrušek. Zbylé těsto rozválíme a plátem zakryjeme hrušky. Okraje obou plátů navlhčíme a přitiskneme k sobě. Uděláme otvor a svrchní stranu i okraje potřeme rozšlehaným vejcem. |
4 | Pečeme 40minut. |
5 | Mezitím rozšleháme smetanu ke šlehání s hruškovou šťávou a směs nalijeme otvorem do koláče. |
6 | Hotový koláč podáváme teplý nebo vlažný přímo z formy. |
Poznámka
Křehké těsto připravíme viz recept "Křehké těsto"