Slonovinová omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slonovinová omáčka
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 20574 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
100 g | Houby čerstvé |
100 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř cayenský |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
200 ml | Vývar drůbeží |
750 ml | Vývar z hovězích kostí |
150 ml | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 502,1mg |
Draslík | 918,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 561,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Pepř cayenský, Vaječný žloutek slepičí, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Vývar drůbeží, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slonovinová omáčka postup přípravy receptu:
1 | Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a přivedeme k varu. Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na velmi mírném ohni asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila. Podléváme jen v případě nutnosti. |
2 | Po 1 hodině přimícháme drůbeží vývar, ve kterém jsme rozmíchali masovou želatinu nebo rosol. Necháme ještě jednou projít varem a odstavíme. |
3 | Do odstavené omáčky vmícháme metlou 2 lžíce másla. |