Proja s balkánským sýrem a kajmakem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Proja s balkánským sýrem a kajmakem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 20634 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 dl | Minerální voda perlivá |
450 g | Mouka kukuřičná |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 dl | Olej rostlinný |
50 g | Pšeničná krupice |
0,5 kávová lžička | Sůl |
300 g | Sýr balkánský |
4 ks | Vejce slepičí |
100 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 134,8mg |
Draslík | 104,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 96,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Minerální voda perlivá, Olej rostlinný, Sůl, Sýr balkánský, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka kukuřičná, Mouka pšeničná hrubá, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Proja s balkánským sýrem a kajmakem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku s krupicí a smícháme s jemně nastrouhaným balkánským sýrem, žloutky, kajmakem nebo zakysanou smetanou, olejem a solí. Při míchání postupně přiléváme minerální vodu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu jej přidáváme do těsta. Vymíchané těsto necháme chvíli odpočinout. |
2 | Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme. |
3 | Proju pečeme v dobře předehřáté troubě při 175 °C přibližně 40 až 50 minut. Upečený povrch by měl mít zlatavou až mírně hnědou kůrku. |
4 | Po upečení necháme proju vychladnout a pak ji nakrájíme na čtverce nebo trojúhelníky. |
Poznámka
Proja je druh kukuřičného chleba a chutná se sýrem balkánského typu. Podává se i k zelenině nebo jogurtu. Doba pečení může být i kratší, záleží na typu trouby.