Srbská proja - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srbská proja
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 20643 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
5 dl | Mléko plnotučné |
600 g | Mouka kukuřičná |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
4 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 57,3mg |
Draslík | 37,4mg |
Vláknina | 919,7mg |
Vitamín A | 108,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 124,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka kukuřičná, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Srbská proja postup přípravy receptu:
1 | Těsto na srbskou proju připravíme tak, že do mísy dáme vejce, smetanu, 3 dl horkého mléka, sůl a 2 lžíce sádla. Za soustavného míchání po 10 minutách přidáme zbylé mléko a kukuřičnou mouku. Tuto směs dobře promícháme a vylijeme ji na plech, který jsme vymazali sádlem a vysypali hrubou moukou. Rovnoměrně rozetřeme. |
2 | Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 200 °C 45 minut. Během pečení povrch potřeme sádlem. Kůrka upečené proji by měla být zlatohnědá a křupavá. |
Poznámka
Proja je druh kukuřičného chleba.