Závin z křehkého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin z křehkého těsta
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 2071 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
100 g | Cukr moučkový |
30 g | Hrozinky |
500 g | Jablka |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Skořice mletá |
100 g | Tuk Hera jedlý |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 61,6mg |
Draslík | 169,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Tuk Hera jedlý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Závin z křehkého těsta postup přípravy receptu:
1 | Mouku, prášek do pečiva, cukr a rozdrobený tuk smícháme, přidáme vejce, vodu a vypracujeme těsto. Necháme v chladu přes noc odpočinout. |
2 | Z odpočatého těsta vyválíme asi 1/2 cm tlustý plát. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme strouhanými jablky, rozinkami, mletými ořechy a skořicovým cukrem. |
3 | Oba kraje překlopíme na nádivku a trochu přimáčkneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými oříšky. |
4 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě. |
Poznámka
Vodu v těstě můžeme nahradit mlékem nebo vínem. Závin můžeme plnit také ořechovou nebo makovou náplní.