Játrová domácí paštika - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játrová domácí paštika
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 20726 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
500 g | Játra vepřová |
2 dl | Martell cognac |
100 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 428,3mg |
Draslík | 393,6mg |
Vláknina | 96,7mg |
Vitamín A | 27g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 366,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Játra vepřová, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Játrová domácí paštika postup přípravy receptu:
1 | Syrová vepřová játra umyjeme, nakrájíme na menší kusy a společně s nakrájenou slaninou a žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce, umeleme na masovém strojku. |
2 | K játrům přidáme 80 g rozpuštěného másla, špetku muškátového oříšku, sůl podle chuti, bílý pepř, 2 dl koňaku a vše dobře promícháme. |
3 | Vezmeme formu, kterou můžeme uzavřít, vymažeme ji zbylým máslem a naplníme ji paštikou tak, aby byla 2 cm od okraje. |
4 | Formu opatrně ponoříme do vodní lázně a vaříme pomalu 1 hodinu. |
5 | Paštiku necháme vychladnout ve formě, až pak ji vyklopíme. |
6 | Je to velmi chutná příloha k pečivu. |